Oncologische revalidatie

We gaan er samen voor

Impressies

Kanker... wat nu?

Een diagnose die inslaat als een bom in je leven en je helemaal uit balans brengt. Oncologische revalidatie is een persoonlijk revalidatietraject dat je kan volgen voor, tijdens of na je behandeling van kanker, om terug balans te vinden met je lichaam.

De behandeling van kanker is vaak intensief en brengt veel bijwerkingen met zich mee. Door operaties, chemokuren en/of bestraling raakt je lichaam uitgeput, je conditie neemt af en je spieren worden zwakker.
Veel mensen hebben nadat alle behandelingen achter de rug zijn nog langdurig last van vermoeidheidsklachten en voelen zich niet fit. Dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten of het huishouden kosten te veel energie en zijn daardoor moeilijk op te brengen.

De laatste jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van oefentherapie tijdens en na kankerbehandelingen. Uit deze studies blijkt dat mensen sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen wanneer zij een speciaal hiervoor ontwikkeld oefenprogramma volgen. Met name als er tijdens de behandelingen al gestart wordt met trainen heeft dit een gunstig effect op de klachten.

Als genezen niet meer mogelijk is...

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe levensverlengende behandelmethodes ontwikkeld. Volledig genezen is dan weliswaar niet mogelijk, maar vaak is er nog wel tijd om van het leven te genieten.
Hierbij is het van belang dat het lichaam zo goed mogelijk functioneert. Ook om eventuele nieuwe behandelingen beter aan te kunnen is het belangrijk dat je lichaam in een zo goed mogelijke conditie is. In deze fase van de ziekte is trainen daarom ook zeer zinvol en kan op elk niveau worden aangepast.

Oncologische revalidatie

Waarschijnlijk staan je gedachten tijdens of na een intensieve behandeling niet als eerste op trainen/sporten.
Toch heeft sporten dan voordelen:

Het behouden van spierkracht en fitheid
Minder last van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
De chemokuur wordt beter verdragen waardoor het aanpassen van de dosering niet nodig is
Dagelijkse activiteiten, werk en hobby's kunnen sneller weer opgepakt worden

Hierbij komt dat veel mensen het prettig vinden om zelf actief aan de slag te gaan met hun herstel en dat veel mensen het prettig vinden om ervaringen uit te kunnen wisselen met lotgenoten.
Een betere kwaliteit van leven: voor, bij of na het vechten tegen kanker. Daar gaan we tijdens een oncorevalidatie, samen, alles op alles voor zetten.

Onze partners

LinK: ‘de schakel tussen vandaag en een gezonder morgen’
Riemsterweg 149
3742 Bilzen
België
+32 89 24 51 99
info@linkine.be
© 2024 Kinepraktijk LinK - Alle rechten voorbehouden
Ontwikkeld door Webmatic

This is a heading.